Školní jídelna je umístěna v budově mateřské školy. Jedná se o výdejnu, která dováží jídlo ze ŠJ MŠ Čáslav (pro děti MŠ) a ŠJ ZŠ Sadová Čáslav (pro žáky ZŠ a zaměstnance). Kapacita výdejny je od školního roku 2017/2018 60 vydávaných jídel. Činnost zajišťuje jeden provozní zaměstnanec.
Děti MŠ a žáci ZŠ se stravují v oddělených prostorách vybavených odpovídajícím nábytkem. Samotná kuchyně disponuje potřebným vybavením, mimo jiné myčkou nádobí, mikrovlnou troubou, …
Jídelníček vychází ze spotřebního koše a požadavků zdravé výživy. Jídla jsou doplňována pitným režimem obohaceným o ovocné a zeleninové šťávy.
Číslo účtu: 115 – 2156480257/0100
Ceny obědů (ZŠ):
I. kat. děti 7-10 let – 23 Kč
II. kat. děti 11 – 15 let – 25 Kč
III. kat. děti nad 15 let – 27 Kč
Kontakt ŠJ Krchleby:
Marie Říhová
725 731 135
Kontakt ŠJ Čáslav, Sadová (ZŠ):
Jana Vavřincová
27 315 742
vavrincova@sadovazs.cz
Další informace k stravování:
Co rodiče nevědí o školním stravování
Školní stravování je služba organizovaná a dotovaná státem a stát proto pro něho stanovuje poměrně přesná pravidla. Skutečnou alfou a omegou je vyhláška č. 107/2005 o školním stravování, která určuje, jak mají školní obědy vypadat v praxi. Nepředstavuje nijak těžké nebo odborné čtení a tak se s ní snadno může seznámit každý rodič.
Vyhláška stanovuje dva základní požadavky:
- Rozmezí finančního limitu na nákup potravin, z nichž bude oběd připraven.
- Průměrnou měsíční spotřebu určitých druhů potravin na jeden oběd (tzv. spotřební koš) – sledovanými potravinami jsou maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, tuky, cukry, zelenina, ovoce, brambory, luštěniny
Základní pravidlo zní: Dotované školní stravování je možno poskytovat pouze tehdy, jestliže splňuje požadavky stanovené touto vyhláškou.
Dalším předpisem, který výrazně koriguje provoz školních jídelen, je vyhláška č. 137/2004, obsahující pravidla, kterými se školní jídelna musí řídit v oblasti hygieny. A ta jsou často tak přísná, že prakticky omezují přípravu určitých jídel, u některých ji dokonce vylučují.
Dodržování spotřebního koše bývá předmětem kontrol (ČŠI, KHS) a žádná jídelna si ho nedovolí ignorovat. Nemůže přitom brát ohled na individuální požadavky jednotlivých strávníků.
Od roku 2015 mají jídelny navíc k dispozici Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví, které popisuje jaký pokrm a kolikrát za měsíc ho máme uvařit.
Nutriční doporučení pro obědy:
Polévky
zeleninové – min. 12x/měsíc, luštěninové – min. 4x/měsíc, masové – max. 1x /měsíc
Hlavní jídla
ryby – min. 2x/měsíc, vepřové maso – max. 4x/měsíc, bezmasé nesladké jídlo – 4x/měsíc, sladké jídlo – max. 2x/měsíc, luštěniny 2x/měsíc
Přílohy
houskové knedlíky – max. 2x/měsíc, bram.knedlíky – max. 1x/měsíc
Zelenina
zelenina čerstvá – min. 8x/měsíc
Věřte, že není jednoduché sestavit jídelní lístek tak, aby vyhovoval zásadám správné výživy, finančnímu limitu, dětem, rodičům a ještě splňoval spotřební koš a nutriční doporučení.
V naší jídelně připravujeme čerstvě lisovanou šťávu z ovoce a zeleniny, polotovary používáme co nejméně, polévky jsou vařené z čerstvých surovin, 1x měsíčně místo polévky připravujeme předkrmy. Bramborovou kaši vaříme pouze z brambor, maso se snažíme brát co nejvíce čerstvé, ryby – sumeček africký je chlazený, ale ne všechny ryby si můžeme dovolit vzhledem k finančnímu limitu brát chlazené.
Jana Vavřincová – vedoucí školní jídelny (Čáslav)